5 dingen die je vakantie in Brabant compleet maken

Het echte Brabantse sfeertje beleven tijdens je vakantie in deze bourgondische provincie? Deze vijf dingen mogen dan niet missen!

1. Muziek van Guus Meeuwis. Wie kent hem niet? Zijn concertreeksen zijn altijd afgeladen en bij elk optreden weet hij er een feestje van te maken. Speciaal over ‘zijn’ provincie schreef hij het nummer Brabant.

2. Het dialect. Luister goed naar het zangerige geluid van de lokale bevolking. Een echte Brabander is altijd te herkennen aan zijn groet bij het weggaan: “Houdoe!”. Schrik ook niet wanneer iemand het over “aanrijden” heeft. Dit is dialect voor “vertrekken”.

3. Lokale lekkernijen, zoals het Brabantse worstenbroodje, de Bossche Koek en de Bossche bol uit ’s-Hertogenbosch. Ontdek ook in restaurants en cafés waarom Brabant toch die bourgondische provincie genoemd wordt.

4. De Tilburgse Kermis. Deze kermis is de grootste van de Benelux! Al sinds 1965 wordt de kermis in de laatste volle week van juli gehouden.

5. Carnaval. Het carnavalsseizoen begint altijd op de 11e van de 11e. Op deze datum, die altijd met veel gezelligheid en festiviteiten plaatsvindt, wordt de prins carnaval gekozen. Vervolgens leeft men toe naar het echte carnaval wat altijd in het vroege voorjaar plaatsvindt. In de tussentijd bouwen de vereniging prachtige wagens voor de optocht, oefenen de bands de carnavalsnummers en heeft iedereen tijd om zijn of haar kostuum voor te bereiden.

Foto door: Franklin Heijnen