Fietsen en wandelen in Brabant

Behalve het heerlijke bourgondische eten in Brabant, beschikt de provincie over een groot aantal mooie fietsroutes langs verschillende natuurgebieden. Onder andere Nationaal Park de Biesbosch, de Groote Peel, de Kempen en de Meierij zijn prachtige gebieden om per fietsen te ontdekken.

Fietsroutes

Eén van de populaire fietsroutes in Brabant is de Beemdenroute. Tijdens deze route zie je Brabant van haar twee kanten: de Brabantse kleigordel en de Brabantse zandgronden. De Beemden rijken uit van Breda tot Gastel met daartussen de Haagse en Ettense Beemden. Het gebied bestaat vooral uit grasland. Vanaf Breda richting Etten-Leur kom je langs het Liesbos. Dit is een prachtig eiken- en beukenbos om je route langs te vervolgen.

Een ander bijzondere route in Brabant ligt meer richting het oosten van de provincie. Dit is de Someren-Heide route, gelegen bij Heeze. In het begin van de 20e eeuw werden hier vlaktes van naaldbomen aangelegd die een prachtig landschap hebben gevormd. Behalve het naaldbos kom je langs de beek ook loofbos en broekbos tegen tijdens je fietsroute.

Ben je op zoek naar nog meer fietsroute tips? Kijk dan eens hier.

Wandelroutes

De Loonse en Drunense Duinen staan bekend om hun schoonheid. Echt een aanrader voor een wandelroute! Hier kun je een wandelroute starten van ongeveer 2-3 kilometer waar je verschillende facetten van de Tweede Wereldoorlog tegen zult komen. De route heet oorspronkelijk de M.A.ST-wandeling, een afkorting voor ‘Munition Ausgabe Stelle’, een munitiedepot. Langs deze route staat een herdenkingsmonument en er zijn zelfs nog plaatsen waar je kunt zien waar tijdens de Tweede Wereldoorlogen bommen zijn gevallen.

Niet alle wandelroutes zijn geschikt voor een rolstoelgebruiker of een kinderwagen. In het prachtige natuurgebied Kampina ligt wel rolstoelpad waardoor je ook met rolstoel of kinderwagen kunt genieten van de natuur in Brabant. Kampina ligt tussen Oisterwijk en Boxtel in. De wandelroute die hier is uitgezet is bijna 3 kilometer lang.

Ben je fan van wandelen met GPS? Op de website van GPSwalking.nl vind je heel veel GPSwandelroutes! Naast routes in de natuur zijn er ook diverse routes die door en langs steden en dorpjes gaan. Wil je bijvoorbeeld Breda verkennen op een leuke manier? Volg dan de stadswandeling!